Pronađene bakterije nepoznate ljudskom imunom sistemu

Bakterije koje su naučnici prikupili na 4 kilometra ispod površine Tihog okeana toliko su strane ljudskom organizmu da su zapravo nevidljive našem imunološkom sistemu.

Život

Izvor: index.hr

Četvrtak, 01.04.2021.

10:33

Pronađene bakterije nepoznate ljudskom imunom sistemu
ilustracija: Profimedia

Taj nalaz je u potpunoj suprotnosti s jednim od glavnih načela imunologije - da je ljudski imunološki sistem evoluirao tako da može da registruje svaki pojedini mikrob.

"Ideja je bila da naš imunološki sistem pruža generalni otpor i da ga ne zanima predstavlja li nešto pretnju ili nije pretnja. Međutim, niko do sada nije testirao tu pretpostavku", rekao je za Live Science imunolog Džonatan Kagan iz Dečje bolnice Boston.

Skupljali bakterije podmornicom

Kako bi testirali tu već prihvaćenu hipotezu, stručnjaci su morali da nađu bakterije za koje je malo verovatno da su do sada imale kontakt sa imunološkim sistemom sisara, pa su morali da zarone duboko u Pacifik.

"Nismo samo tražili na velikoj dubini, već i na području Tihog okeana, koji je najzaštićeniji i najudaljeniji", objasnio je morski ekolog Rendi Rodžan sa Univerziteta Boston.

"Na dubini od 4000 metara nema sisara, a radi se o ekvatorijalnom području na kom nema kitova. To je bilo dobro mesto za traženje bakterija koje su potpuno različite od onih koje susrećemo na kopnu", dodao je.

Naučnici su podmornicom na upravljanje sakupili morske bakterije iz uzoraka vode, sunđera, morskih zvezda i sedimenata. Nakon toga su u laboratoriji razmnožili 117 pronađenih sojeva bakterija.

Nevidljive našem imunom sistemu

Nakon što su proučili njihove karakteristike, uneli su 50 sojeva u imunološke ćelije miševa i ljudi. Na njihovo iznenađenje, otkrili su da je 80% mikroba, uglavnom pripadnika vrste Moritella, bilo u potpunosti nevidljivo imunom sistemu.

Naime, receptori imuno-ćelija koštane srži sisara, koje su korišćene u istraživanju, nisu uopšte registrovale te mikrobe.

Pozitivna strana priče - bakterije nisu opasne za ljude

Ove bakterije iz dubokog okeana, na svu sreću, ne predstavljaju opasnost za ljudski organizam.

"Prvo, one nisu evoluirale zato da izbegnu odgovor imunološkog sistema sisara, pa ako bi postojala neka patogenost, to bi bilo slučajno. Drugi razlog zbog kog je vrlo malo verovatno da se radi o, po nas, opasnim bakterijama jesu temperatura, pritisak i hemijsko okruženje u našem telu, koje je vrlo različito od onoga što vidite na dnu okeana. Te bakterije ne bi preživele dugo van svog prirodnog staništa", rekao je Rodžan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: