Fascinantno: Ovi morski puževi obnove celo telo iz odsečene glave FOTO

Japanski naučnici nedavno su došli do fascinantnog otkrića - dve vrste morskih puževa mogu da regenerišu telo u potpunosti, kada im je glava odstranjena.

Život

Izvor: B92, Live Science

Ponedeljak, 08.03.2021.

17:27

Fascinantno: Ovi morski puževi obnove celo telo iz odsečene glave FOTO
Tanjug/Sayaka Mitoh via AP

Naime, vrste Elysia atroviridis i Elysia cf. marginata za samo nekoliko nedelja razvijaju čitavo telo ispočetka, kada im je odvojeno od glave.

Ovo je moguće zahvaljujući njihovoj sposobnosti da glavom vrše foto-sintezu, poput biljaka, a tu sposobnost "apsorbuju" iz algi kojima se hrane. Sa druge strane, obezglavljeno telo ovih organizama može da preživi nedeljama, pa čak i mesecima.
Tanjug/Sayaka Mitoh via AP
"Ovo je najekstremniji oblik regeneracije u prirodi", rekla je Sajaka Mito, autoska studije i naučnica zaposlena na Ženskom univerzitetu Nara u Japanu.

Ona je, pre nekoliko godina, prvi put pomislila da se nešto čudno dešava kada je našla odvojene telo i glavu jedne od ovih vrsta morskih puževa. Umesto da ugine, morski puž je nastavio da živi, i to kako.

"Posle nekoliko dana, od glave je počelo da se obnavlja telo. Mogla sam da vidim kako srce kuca. Bilo je neverovatno", izjavila je Mito za Live Science.

Posle otprilike tri nedelje gotovo 80% tela ponovo je izraslo, uključujući i sve vitalne organe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: