Pronađeni ostaci najstarije pivare na svetu FOTO

Egipatski i američki arheolozi otkopali su ostatke do sada najstarije pivare na jednom od najpoznatijih arheoloških nalazišta, saopštio je Mostafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog arheološkog saveta Egipta.

Život

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.02.2021.

11:40

Pronađeni ostaci najstarije pivare na svetu FOTO
AFP PHOTO/HO/EGYPTIAN MINISTRY OF ANTIQUITIES

Lokalitet sa ostacima antičke pivare pronađen je u Abidosu, kod drevnog groblja koje se nalazi u pustinji zapadno od Nila, 450 kilometara od Kaira, prenosi AP. Arheolozi smatraju da ova pivara potiče iz prvog dinastičkog perioda koji je trajao od 3150. do 2613. godine pre nove ere, iz vremena vladavine kralja Narmera.
AFP PHOTO/HO/EGYPTIAN MINISTRY OF ANTIQUITIES
Ostaci pivare su pronađeni pod zemljom, a pivara je, prema rečima profesora Metjua Adamsa sa Instituta lepih umetnosti na Univerzitetu Njujork, sagrađena kako bi se pravilo pivo za potrebe kralja i dvora.
AFP PHOTO/HO/EGYPTIAN MINISTRY OF ANTIQUITIES
O postojanju ove pivare prvi su govorili Britanci još daleke 1900. godine, ali nisu mogli tačno da ustanove na kojoj se lokaciji nalazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: