- Nauka -

Rešena velika misterija Stounhendža? "Ovo je najuzbudljivija stvar koju smo videli"

Arheolozi su u Velsu pronašli nekoliko kamenih rupa koje prate obrise krugova, a u kojima su se verovatno nalazili stubovi Stounhendža.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos/Albo73
Foto: depositphotos/Albo73

U pitanju je veliki kameni krug iz doba neolita, a po legendi, čarobnjak Merlin je poveo ljude u Irsku kako bi preneli veliki kameni krug u spomen svojim mrtvima. Ovo novo otkriće govori nam da možda ipak ima nešto istine u toj priči.

"Istražujem Stounhendž već 20 godina, a ovo je nešto najuzbudljivije što smo ikada otkrili", rekao je za Gardijan Majk Parker Pirson, sa Univerziteta Koledž u Londonu.

Obim pronađenog kruga u 110 metara - identično kao što je slučaj sa Stounhendžom, a udaljeni su 225 kilometara. Naučnici se sada pitaju da li je zaista moguće da je neko prenosio kamene spomenike na tolikoj udaljenosti.

S obzirom na to da jedna od rupa odgovara jednom od kamena iz Stounhendža "kao ključ bravi", kako je rekao jedan od arheologa, zaista je moguće da je Stounhendž nastao u Velsu, a onda nekako premešten u Englesku, odnosno u Viltšajer gde je sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu