Prva slika Marsa stigla i od arapske letelice FOTO

Svemirska sonda "Hope", koju su pre nekoliko meseci lansirali Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), poslala je prvu sliku Crvene planete, objavila je danas nacionalna svemirska agencija, nekoliko dana nakon što je letelica uspešno ušla u njegovu orbitu.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 14.02.2021.

15:00

Prva slika Marsa stigla i od arapske letelice FOTO
Foto: Profimedia

Na slici je "najveći vulkan Sunčevog sistema, 'Olympus Mons', obasjan ranojutarnjom sunčevom svetlošću", stoji u saopštenju te se dodaje da je slika snimljena u sredu s visine od 24.700 kilometara, dan nakon što je sonda uspela ući u orbitu ove planete.

Šeik Mohamed bin Rašid Al-Maktum, premijer UAE-a i vladar Dubaija, sliku u boji podelio je na Tviteru.

"Prva slika Marsa koju je zabeležila prva arapska sonda u istoriji zemlje", napisao je.

Misija je osmišljena da bi otkrila nepoznanice o vremenskim prilikama na Marsu, a UAE želi i da posluži kao nadahnuće mladim ljudima iz regije. Prva od tri letelice koje ovog meseca stižu do Marsa

Sonda "Hope" prva je od tri svemirske letelice koje tokom ovog meseca stižu do Crvene planete nakon što su Kina i SAD u maju pokrenuli sopstvene misije, koristeći

AFP piše da je poduhvat Ujedinjenih Arapskih Emirata tempiran tako da se poklopi s obeležavanjem 50. godišnjice ujedinjenja sedam emirata.

Letelica će oko Crvene planete kružiti najmanje jednu marsovsku godinu, odnosno 687 dana, koristeći pritom tri specifična instrumenta kojima će pratiti atmosferu Marsa. Emirati imaju ambiciozan svemirski program

Očekuje se da će transmisija većeg broja informacija započeti u septembru 2021., a prikupljeni podaci će biti dostupni svim naučnicima sveta koji će ih proučavati.

UAE je ranije obelodanio vrlo ambiciozan svemirski program koji uključuje izgradnju ljudskog naselja na Marsu do 2117. godine.

Misija "Hope" koštala je 200 miliona dolara, a tamošnji naučnici surađivaće sa naučnim timovima Univerziteta Kolorado Boulder, Državnog unverziteta Arizone i Univerziteta Berkli u Kaliforniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: