Crvena planeta ipak je izgleda nekada bila plava

Dvojica britanskih naučnika su otkrili isparenje vodene pare u atmosferi Marsa koristeći podatke dobijene sa sonde rusko-evropskog "Ekso-Mars" orbitera, saopštio je Roskosmos. Ovo je još jedan dokaz da je Crvena planeta nekada bila bar delimično plava.

Život

Izvor: B92, RT

Petak, 12.02.2021.

10:25

Crvena planeta ipak je izgleda nekada bila plava
Ilustracija/Foto: Aphelleon/Shutterstock

Mnoštvo istraživanja podataka što sa obritera ili rovera posvećeno je ispitivanju tragova drevnih rečnih dolina koje bi mogle da ukažu na to da je voda nekada tekla površinom Marsa.

Novo istraživanje dvojice naučnika sa britanskog Otvorenog univerziteta, objavljeno u časopisu Sajens advansis, navodi da je otkriveno prisustvo vodonika koji curi iz atmosfere ove planete.

Do ovog otkrića se došlo zahvaljujući malom uređaju NOMAD koji je pričvršćen za sondu "Ekso-Mars" Evropske svemirske agencije i ruskog Roskosmosa, a koji meri svetlost koja prolazi kroz atmosferu Marsa, piše RT.

Zajednički rusko-evropski projekat "Ekso-Mars-2016" prvi put je otkrio hlorovodonik u atmosferi Crvene planete, što ukazuje na nepoznate hemijske procese, saopštili su iz ruske svemirske agencije Roskosmos.

"Instrument NOMAD iz temelja menja naša shvatanja evolucije vode na Marsu", tvrdi doktor Maniš Patel, jedan od autora studije. Instrument "pruža dosad neviđena saznanja o izotopima vode u atmosferi Marsa zavisno od vremena i njihove lokacije na planeti" i to je "ključan element za razumevanje kako je Mars vremenom izgubio vodu", i zahvaljujući tome "prestao da bude planeta na kojoj je moguć život", navodi Patel, prenosi RTS.

Sju Horn, koja rukovodi svemirskim istraživanjima u Britanskoj svemirskoj agenciji, ocenjuje da su ta istraživanja "ključan element u nastojanjima da otkrijemo tajnu Crvene planete".

"Ako shvatimo kako se odvija isparavanje vode na Marsu, to će nam pomoći u traženju odgovora na ključno pitanje: da li je bilo života na Marsu?", kaže Hornova.

Nova studija objavljena je u nedelji kada se oko Marsa napravila prilično "velika gužva". U sredu, kada je studija objavljena u naučnom časopisu, kineska sonda "Tjanven-1" je ušla u orbitu Marsa.

Dan ranije, sonda "Amal" ("Nada") Ujedinjenih Arapskih Emirata uspešno se postavila u Marsovu orbitu.

Konačno, 18. marta očekuje se i dolazak američkog rovera "Perseverans". U najambicioznijoj do sada američkoj misiji na Mars, rover težak jednu tonu će pokušati da se spusti u stenovitu uvalu sa strmim liticama, nazvanu Krater Jezero.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: