Spejs X ove godine u svemir šalje četiri civila

Četiri osobe će otputovati u svemir u letelici "Zmajska posada" u okviru misije Inspiracija 4. To će biti prva potpuno civilna misija u istoriji, a lansiranje je planirano za četvrti kvartal ove godine iz Svemirskog centra Kenedi.

Život

Izvor: B92

Utorak, 02.02.2021.

15:40

Spejs X ove godine u svemir šalje četiri civila
Foto: Profimedia

Vođa ekspedicije je osnivač i direktor kompanije "Šift for pejment" Džared Isakman, koji ima ulogu komandanta. Jedan od ciljeva misije je prikupljanje novca za dečiju bolnicu Sent Džud, a Isakman donira dva od tri preostala mesta u letelici.

Jedan od načina za pridruživanje misiji Inspiracija 4 je doniranje novca bolnici, a drugi je pokretanje biznisa na e-comerc platformi "Šift for pejments" za onlajn prodavnice i deljenje priče na društvenim mrežama. Poslednje mesto pripada ambasadoru bolnice Sent Džud.

Putovanje oko Zemlje će trajati nekoliko dana, a završiće se na obali Floride.

Svi putnici će proći obuku u kompaniji "Spejs X", od orbitalne mehanike pa do kretanja u prostoru bez gravitacije. Takođe, naučiće sve o korišćenu svemirskog odela te o reagovanju na hitne situacije.

"Inspiracija 4" je trenutno druga privatna misija koju "Spejs X" planira, a dosad je "Zmajska posada" prevozila samo NASA astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Sledeće godine "Spejs X" će poslati u svemir četiri komercijalna astronauta na desetodnevni boravak na MSS-u, a jedna karta košta 55 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: