- Nauka -

Udaljena galaksija počinje da se gasi FOTO

Astronomi i naučnici iz Evropske južne opservatorije otkrili su kako jedna od udaljenih galaksija u svemiru počinje da se gasi, što može biti značajno otkriće u razumevanju svemira i života galaksija.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia/AFP PHOTO / M.KORNMESSER/EUROPEAN SOUTHERN OBSERVATORY /
Foto: Profimedia/AFP PHOTO / M.KORNMESSER/EUROPEAN SOUTHERN OBSERVATORY /

Kako su naveli iz Evropske južne opservatorije, galaksije umiru kada prestanu da formiraju zvezde. Galaksija koju su otkrili gubila je neverovatnom brzinom svoju snagu i "gorivo" uz pomoć kog proizvodi zvezde.

U ESO veruju kako je gašenje galaksije prouzrokovano sudarom s drugom galaksijom. Prema navodima ESO, nova galaksija koja se formirala sudarom poznata je pod imenom ID2299. "Ovo je prvi put da smo u dalekom svemiru primetili tipičnu masivnu galaksiju koja stvara zvezde i koja će umreti zbog masovnog izbacivanja gasova", kaže Anagracija Puglisi, vodeća istraživačica nove studije.

Izbacivanje gasa događa se velikom brzinom, a budući da i galaksija vrlo brzo stvara zvezde, stotine puta brže od našeg Mlečnog puta, preostali gas će se brzo potrošiti.

"Bila sam oduševljena otkrićem tako izuzetne galaksije. Takođe, bila sam uverena da postoje određeni procesi koji nas mogu naučiti kako funkcionišu udaljene galaksije i kako zapravo teče njihova evolucija", rekla je Anagracija Puglisi.

S obzirom na to da je galaksija koju su istraživači otkrili putem ALMA sistema udaljena 9 milijardi svetlosnih godina, astronomi su zapravo zabeležili događaj koji se, kako navode, dogodio u mladoj fazi svemira, kada je on bio star "samo" 4,5 milijardi godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu