U okeanima završilo 1,56 milijardi zaštitnih maski

Tokom 2020. godine je proizvedeno oko 50 milijardi komada zaštitnih maski za lice, a procenjuje se da je 1,56 milijardi komada završilo u okeanima, pokazuju podaci grupe "Oceans Asia".

Život

Izvor: B92

Utorak, 05.01.2021.

12:07

U okeanima završilo 1,56 milijardi zaštitnih maski
Foto: Profimedia

U izveštaju su navedeni zastrašujući podaci o zagađenju okeana tokom pandemije, a s obzirom na količinu maski koja je završila u njima, to je veliki problem. Procenjuje se da je za raspad plastične maske potrebno čak 450 godina.

Takođe, u izveštaju se navodi da će oko 3 odsto od 52 milijarde proizvedenih maski završiti u našim vodama. To su zabrinjavajući podaci, jer plastični otpad godišnje usmrti oko 100.000 morskih sisara i kornjača, više od milion morskih ptica i mnogo više ribe, beskičmenjaka i drugih morskih bića.

Plastični otpad ne utiče samo na morski život, nego i na obalske zajednice, ribolov i ekonomiju.

Plastični otpad je drastično povećan tokom prošle godine zbog pandemije koronavirusa s obzirom na obavezu korišćenja zaštitnih maski i rukavica, a to će se negativno odraziti na prirodu.

"Jednokratne maske su napravljene od različite vrste plastike i teško se recikliraju zbog svog sastava, rizika od kontaminacije i infekcije. Ove maske završavaju u okeanima kada se odbace i kada sistem upravljanja otpadom nije adekvatan, kada je preopterećen i ako uopšte postoji", navodi se u izveštaju.

Otpad nanosi štetu okeanima i životinjama, a primer je uginuli pingvin pronađen na plaži. U njegovom želucu je bila maska.

Autori izveštaja navode da postoje rešenja koja će minimalizovati uticaj plastičnog otpada. Među njima su maske koje se više puta mogu koristiti i koje su napravljene od materijala pogodnog za reciklažu. U svakom slučaju je potrebno odlagati maske i rukavice na adekvatan način. Takođe, važno je izbegavati plastična pakovanja i odabrati ekološki prihvatljive alternative.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: