Sprema se veliko poravnanje Saturna i Jupitera

Ovakvo retko poravnanje poslednji put se dogodilo pre 400 godina. Poravnanje ili konjunkcija svemirskih tela opisuje njihovu prividnu blizinu, gde se čini, ako ih posmatramo sa Zemlje, da ona stoje blizu jedno drugome.

Život

Izvor: B92

Subota, 05.12.2020.

09:30

Sprema se veliko poravnanje Saturna i Jupitera
Foto: Depositphotos / Shad.off

Jupiter i Saturn se još od leta polako međusobno približavaju, a između 16. i 25. decembra biće toliko prividno blizu da će onima koji gledaju prema nebu izgledati poput jedne tačke jakog sjaja, piše Science Alert.

Često možemo čuti da ovakav fenomen ima neko skriveno značenje, da možda utiče na naše živote i upozorava na budući događaj koji može imati negativne ili pozitivne posledice na naš život.

Dakle, neki će se zapitati šta može da se dogodi ako se planete poravnaju. Odgovor je – ništa.

Mada se tokom takvog fenomena čini da su nebeska tela blizu jedno drugome, to je samo varka koju stvara dvodimenzionalni pogled na svemir. U stvarnosti, planete će i dalje biti prosečno međusobno udaljene (njihova udaljenost zavisi od orbite) kao i pre.

Jedino će nama sa Zemlje izgledati kao da stoje sasvim blizu jer naše oči ne mogu registrovati dubinu, odnosno pravu udaljenost između njih.

Nije ni čudo da su u davnoj prošlosti, kada nije bilo teleskopa ljudi verovali da poravnanje planeta ukazuje na neki sudbonosni događaj. Radi se o vrlo retkim događajima i logično je da su drevne civilizacije, koje nisu imale uvid u pravu prirodu planeta, smatrale da to ima neki poseban značaj.

"Ove dve planete se i inače jako retko poravnavaju, to se događa otprilike svakih 20 godina ili tako nešto", rekao je astronom Patrick Hartigan.
Foto: Depositphotos/ Wavebreakmedia
"Ako bismo želeli da svedočimo još bližem poravnavanju između Jupitera i Saturna, morali bismo se vratiti u 4. mart 1226. godine", kazao je. Sledeća prilika

Oni koji požele da posmatraju ovaj redak fenomen, a ne znaju kako raspoznati koja tačno nebeska tačka predstavlja planete, mogu posetiti internet stranice, poput Stellariuma, koje prikazuju gde se trenutno na nebu nalaze nebeska tela naspram pozicije na kojoj se nalaze.

U slučaju da propustite ovu konjunkciju, ne treba očajavati. Mada se poslednje veliko poravnanje dogodilo pre 400 godina, sledeće će doći vrlo brzo - u martu 2080. Nakon toga će se Jupiter i Saturn u ovoj meri prisno družiti tek 2400. godine, piše hrvatski Index.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: