- Nauka -

Megapoplave na Marsu? Naučnici imaju dokaze

Prethodne fotografije velikih kanala na Marsu i ogromnih valovitih formacija na površini nagoveštavale su da je u prošlosti bilo katastrofalnih poplava, a sada su naučnici iskoristili podatke koje je prikupio rover "Kjurioziti" na Crvenoj planeti da dokažu postojanje megapoplava u krateru Gale pre 4 milijarde godina.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija/Foto: Getty Images,  NASA / Handout
Ilustracija/Foto: Getty Images, NASA / Handout

"Identifikovali smo megapoplave prvi put korišćenjem detaljnih sedimentoloških podataka koje je prikupio rover 'Kjurioziti'. Depoziti koje su ostavile megapoplave ranije nisu bili identifikovane podacima orbitera", izjavio je Alberto G. Fajren, koautor članka objavljenog u časopisu "Nature".

Fotografije su napravile kamere na roveru "Kjurioziti" zadužene za posmatranje stena i minerala u krateru Gale. Ono što su zabeležile jesu sedimenti koji potiču od ogromnih poplava nakon što su se formirali planina Šarp i krater Gale.

Naučnici veruju da je poplave izazvao udar ogromnog meteora koji je stvorio dovoljno toplote da otopi led na planeti. U tom procesu su oslobođeni ugljen-dioksid i metan, koji su u kombinaciji s vodom isparili i nakratko formirali toplu i vlažnu klimu.

To je dovelo do kiša na Marsu, a voda se sa Šarpa slila i poplavila krater Gale.

Prisustvo vode može značiti prisustvo života.

Zbog toga NASA i druge svemirske agencije pokušavaju pronaći dokaze postojanja vode na drugim nebeskim telima u našem solarnom sistemu.

Sada je na roveru "Perseverans" da pronađe dokaze praistorijskog života nakon što sleti na površinu Marsa u februaru 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu