Kina lansirala svemirsku letelicu koja treba da donese materijal sa Meseca

Kina je lansirala raketu sa robotom koji treba da pokupi uzorke kamenja sa Meseca, čime će postati prva zemlja koja je to učinila još od 1970. godine.

Život

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2020.

08:04

Kina lansirala svemirsku letelicu koja treba da donese materijal sa Meseca
Ilustracija/Foto: depositphoto/ArchManStocker

Raketa pod nazivom "Long mart-5" je lansirana u ponedeljak uveče (4.30, 24. novembar po pekinškom vremenu) sa ostrva Hajnan, preneo je Rojters.

Misija Čang E-5 nazvana po drevnoj kineskoj boginji meseca sakupiće lunarni materijal kako bi pomogla naučnicima da više saznaju o nastanku i formiranju Meseca.

Ukoliko misija bude uspešna, Kina će biti treća zemlja koja je vratila uzorke sa Meseca, posle Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog saveza.

Svemirsko vozilo bi trebalo da vrati uzorke na zemlju za 23 dana, a Kina je prošle godine imala prvo sletanje bez posade na Zemljin satelit.

Ove godine je lansirala sondu ka Marsu, a 2022. godine planira da ima stalnu ljudsku posadu u svemiru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: