- Nauka -

Rešen jedan od problema Velikog hadronskog sudarača

Naučnici sa ruskog Nacionalnog istraživačkog nuklearnog univerziteta MIFI razvijaju jedinstveni detektor za Veliki hadronski sudarač. Prema navodima autora rada, novi uređaj će prvi put omogućiti proučavanje čestica čije je formiranje i dalje "slepa mrlja" eksperimentalne fizike.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija, Foto: Getty Images, Dean Mouhtaropoulos / Staff
Ilustracija, Foto: Getty Images, Dean Mouhtaropoulos / Staff

Jedan od glavnih zadataka eksperimentalne fizike danas je proučavanje čestica koje snažno interaguju, hadrona, dobijenih u akceleratorima sudaranjem protona. Nakon sudara, hadroni se kreću pod malim uglovima u pravcu protona što, prema rečima naučnika, otežava njihovo proučavanje.

Za sada ne postoje uređaji za detekciju različitih vrsta čestica sa takvim putanjama. Kako bi dobili informacije o vrsti ovih čestica, naučnici im na put stavljaju specijalne uređaje - "radijatore", u kojima se stvara takozvano prelazno zračenje - elektromagnetni efekat izazvan prelaskom naelektrisane čestice iz jedne sredine u drugu.

Njegova analiza je ključna u izolovanju i proučavanju različitih vrsta hadrona.

Naučnici ovog Univerziteta su prvi put u svetu uspeli da pronađu niz teorijskih i inženjerskih rešenja koja omogućavaju stvaranje detektora prelaznog zračenja na bazi visokogranularnih poluprovodnika.

"Rad u ovoj oblasti omogućiće da se dublje pronikne u strukturu protona, prouče čestice u njemu i njihova međusobna povezanost", objasnio je saradnik na Katedri za fiziku elementarnih čestica Univerziteta Petar Teterin.

Naučnici ubuduće planiraju da naprave, zajedno sa Zajedničkim institutom za nuklearna istraživanja u Dubni i jednom od CERN-ovih saradnika "Medipiks", visokokvalitetni detektor prelaznog zračenja sa sposobnošću preciznog praćenja čestica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu