- Nauka -

Prvi put otkriven izvor misterioznog signala iz svemira

Naučnici su po prvi put uspeli da otkriju izvor neobične, moćne eksplozije radio-talasa, koja se naziva brzi prasak radio-talasa (FRB), čime je rešena jedna od velikih kosmičkih misterija.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija, Foto: Getty Images,  Handout / Handout
Ilustracija, Foto: Getty Images, Handout / Handout

Makar delimično.

Prasak je stigao iz magnetara, neutronske zvezde sa jakim magnetnim poljem, piše "New Scientist".

FRB-ovi su neverovatno snažni naleti radio-talasa koji uglavnom dolaze iz udaljenih galaksija. Otkako je prvi otkriven 2007. godine, predstavljena su mnoga objašnjenja za njih.

Međutim, budući da uglavnom dolaze iz velikih daljina, nikad nije bilo dovoljno dokaza koji bi otkrili šta ih tačno stvara. Neki su praćeni do svojih galaksija domaćina, no njihov konkretan izvor ipak nikada nije tačno određen.

Ilustracija, Foto: GettyImages, NASA / Handout
Ilustracija, Foto: GettyImages, NASA / Handout

Prvi prasak iz naše galaksije

U aprilu su astronomi pronašli prvi FRB koji je stigao iz naše galaksije, što im je omogućilo da ga bolje istraže.

Nekoliko timova astronoma istraživalo je područje na kojem je nastao i otkrilo da je potekao od magnetara nazvanog SGR 1935 + 2154. Iako su magnetari bili glavni kandidati za tumačenje nastanka FRB-ova, ovo je prvi jasan dokaz da mogu stvarati radio-talase na dovoljno visokoj energiji potrebne za takve signale.

Ovaj prasak, poznat kao FRB 200428, udaljen je oko 30.000 svetlosnih godina od nas, dok su ostale koje smo otkrili udaljeni milione do milijarde svetlosnih godina.

Zbog takve blizine zabeležena je kao izuzetno svetla.

"Mnogo je sjajnija od bilo kog drugog radio-objekta u svemiru," rekao je Bing Zang sa Univerziteta Nevada u Las Vegasu, jedan od istraživača koji je pomogao povezati FRB s magnetarom.

FRB je imao otprilike tri puta veću energiju od one koju svake sekunde emituje naše Sunce i bio je puno svetliji od bilo kojeg radio-talasa magnetara koji je ikad zabeležen, iako nije oslobodio toliko energije kao bilo koji od ranije zabeleženih koji su stigli izvan naše galaksije.

To može značiti da ostale FRB-ove koje smo videli proizvode aktivniji magnetari koji mogu emitovati snažnije eksplozije.

"Ako sve FRB-ove proizvode magnetari, oni ne mogu svi biti spori, stari magnetari poput ovog", kaže Zang. "Neki moraju biti mladi, što znači da se njihova starost meri u decenijama ili vekovima, umesto u hiljadama godina".

Ilustracija, Foto: GettyImages, NASA / Handout
Ilustracija, Foto: GettyImages, NASA / Handout

Moguće je da postoje razni izvori FRB-ova

No, naučnici smatraju kako je takođe moguće da ne potiču svi FRB-ovi od magnetara. Naime, bilo je nagoveštaja da postoje različite vrste FRB-ova. Čini se da se neki ponavljaju, da eksplodiraju iznova i iznova, dok drugi znaju da prasnu samo jednom.

Osim toga, čini se da se nekoliko FRB-ova koji su ispraćeni do njihovih galaksija domaćina stvara u različitim okruženjima.

Dakle, ovaj jedan prasak nam neće omogućiti da odgovorimo na pitanje postoje li mnoge vrste tela koje stvaraju FRB-ove, ali ipak nam može pomoći da jasno razumemo barem jednu njegovu vrstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu