Incident u svemiru: Nasin materijal sa asteroida se rasuo u svemiru FOTO

Materijal sa asteroida, koji je NASA uspešno prikuplila u toku prošle nedelje, rasut je u svemiru.

Život

Izvor: Tanjug

Subota, 24.10.2020.

11:03

Incident u svemiru: Nasin materijal sa asteroida se rasuo u svemiru FOTO
Foto: Tanjug/AP/NASA/Goddard/University of Arizona/CSA/York/MDA

Do incidenta je došlo nakon što je prikupljeno toliko materijala da se kamenje zabilo u vrata kontejnera, zbog čega je došlo do njegovog rasipanja u svemiru. Još nije poznato koliko je uzoraka ostalo sačuvano, prenosi Rojters.

Sonda je u utorak veče uspela da prikupi materijal sa asteroida pod nazivom "Benu", veličine nebodera, na oko 320 miliona kilometara od zemlje. Međutim, fotografije kolekcije sa letilice koje su poslate na Zemlju pokazuju da je prikupljeno više materijala nego što su naučnici predvideli, zbog čega se višak kamenja sa asteroida rasuo po svemiru.

Zbog ovog incidenta tim je odložio sondu po strani, kako bi sprečio dodatno prikupljanje materijala i njegovo rasipanje.
Foto: Tanjug/NASA/Goddard/University of Arizona
NASA navodi da u ovom trenutku neće biti utvrđeno koliko je materijala prikupljeno, kao što je prvobitno planirano, i da će se preći na fazu uvlačenja kontejnera u letilicu i njenog postavljanja u bezbedan položaj, kako prikupljeni materijal ne bi bio dodatno ugrožen.

Američka svemirska agencija će znati koliko je materijala uspela da prikupi kada se kapsula sa uzorcima bude vratila na Zemlju 2023. godine. Incident je nagnao vođe misije da odustanu od evenutalnih novih pokušaja da sakupe materijal, a letelica će krenuti put Zemlje marta sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: