Gledajte večeras nebo, Mars će se poravnati sa Suncem i našom planetom: Zaseniće sve zvezde

Mars će na noćnom nebu biti sjajniji od bilo čega u njegovoj blizini u oktobru, a opoziciju će dostići 13. oktobra, poravnavajući se sa Zemljom i Suncem u svemiru.

Život

Izvor: B92

Utorak, 13.10.2020.

10:32

Gledajte večeras nebo, Mars će se poravnati sa Suncem i našom planetom: Zaseniće sve zvezde
Foto: Getty Images, NASA / Handout

Mars će ovog meseca napraviti veliku predstavu za posmatrače neba. Većinu oktobra Mars će biti svetliji na noćnom nebu od bilo čega drugog u njegovoj blizini, nudeći ljudima jasan pogled na Crvenu planetu.

Mars je takođe udaljen nekoliko dana od postizanja "opozicije", nebeskog poravnanja u kojem Zemlja, Mars i Sunce čine ravnu liniju u svemiru, sa Zemljom u sredini tog poravnanja.

Mars će biti u opoziciji 13. oktobra i tog dana će se podići kako Sunce zalazi, dostići svoj vrhunac na noćnom nebu u ponoć, a zatim zaći kako će Sunce ponovo izaći. Ako je vedra noć, posmatrači neba mogu da očekuju da će Mars zaseniti sve drugo u svom delu neba.

Opozicije na Marsu obično se javljaju svakih 26 meseci. Budući da je Zemlja bliža Suncu, ona kruži oko zvezde dvaput brže od onoga koliko je potrebno Marsu da završi jednu orbitu, piše NBC.

Kako navodi NASA, opozicije se mogu pojaviti u bilo kojoj tački Marsove orbite, ali povremeno se poravnanja dešavaju u vreme kada je Mars najbliži Suncu, kao što je slučaj ove godine.

Mars je dostigao tačku u svojoj orbiti kada je bio najbliži Suncu - orbitalni događaj poznat kao perihel - 3. avgusta. Kada se nekoliko nedelja kasnije poravna sa Suncem i Zemljom, poznat je kao "perihelična opozicija".

Ovi događaji se smatraju retkim, jer se javljaju na samo svakih 15 ili 17 godina, kako navodi NASA.

Najbolji način da vidite Mars jeste da izađete predveče i zagledate se malo iznad horizonta na istočnom nebu. Ako su uslovi vedri, Mars će biti najsjajnije telo u tom delu neba, pojavljujući se kao posebna crvenkasto-narandžasta "zvezda".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: