Napravljen neprocenjiv snimak planete udaljene od Zemlje 63 svetlosne godine

Grupa istraživača sa Instituta za astronomiju Maks Plank uspela je da uhvati prvu optičku sliku egzoplanete koja je udaljena 63 svetlosne godine od Zemlje.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 11.10.2020.

11:59

Napravljen neprocenjiv snimak planete udaljene od Zemlje 63 svetlosne godine
Foto: GettyImages, NASA / Handout

Snimak planete smeštene van Sunčevog sistema je napravljen pomoću najnaprednijeg optičkog teleskopa na svetu u čileanskoj pustinji Atakama. Snimanje je izvedeno metodom radijalne brzine.

​Egzoplaneta nazvana "Beta Pictoris c", druga je planeta otkrivena u tom sistemu.

"Ovo je prva direktna potvrda planete otkrivene metodom radijalne brzine", rekao je Silvestre Lakur, vođa programa za posmatranje "ExoGRAVITY", navodi "Sputnjik".

Vodeći naučnik projekta sa Instituta Maks Plank, Frenk Ajzenhauer rekao je da tek počinju da istražuju zapanjujuće nove svetove, od supermasivne crne rupe u centru naše galaksije do planeta izvan Sunčevog sistema.

"Beta Pictoris" sistem se nalazi na oko 63,4 svetlosne godine od Sunčevog sistema. Do danas su otkrivene samo dve planete koje kruže u mladom sistemu - prva otkrivena i fotografisana 2008. godine nazvana je "Beta Pictoris b". Druga, "Beta Pictoris c", otkriven je u drugoj polovini 2019. godine, a sada je napravljen njen jedinstven snimak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: