Novo otkriće na Marsu potvrđuje da je na Crvenoj planeti bilo života?

Najnovije veliko istraživanje pokazalo je da se ispod južnog pola na Marsu nalazi nekoliko vodenih površina.

Život

Izvor: B92

Utorak, 29.09.2020.

15:18

Novo otkriće na Marsu potvrđuje da je na Crvenoj planeti bilo života?
Ilustracija/Foto: depositphotos/Ruletkka

Ovo otkriće, kako prenosi Independent, daje dodatnu verodostojnost prethodnim istraživanjima koja su sugerisala da bi ispod površine Marsa moglo da se nalazi veliko slano jezero, tvrde istraživači. Otkriće je, dodaje se, takođe dovelo do otkrivanja niza drugih vodenih područja.

Takođe, kako se ističe, otkrića bi mogla da budu ključna u potrazi za vanzemaljskim životom na planeti, napominju istraživači. Navode da je, bar za život kakav je nama poznat, za preživljavanje neophodna voda.

Istraživači poručuju da je neophodno i dalje raditi na istraživanju Marsa i eventualnog života na ovoj planeti. Kako prenosi Independent, naučnici su do ovog otkrića došli pomoću MARSIS-a, radara za podzemno i jonosfersko sondiranje, koji se nalazi na svemirskoj letelici Mars ekspres, koju je Evropska svemirska agencija poslala u orbitu oko Crvene planete.

Ovaj instrument šalje radarske impulse koji mogu da prodru na površinu, pa čak i u zaleđene delove Crvene planete. Pomoću ovog instrumenta, kako se dodaje, istraživači mogu da zarone u planetu, a da je zapravo ne dodirnu.

Inače, 2018. godine istraživači koji su koristili taj instrument objavili su da su pronašli ogromno jezero ispod površine Marsa, istakavši tada da je to veliko otkriće u potrazi za vanzemaljskim životom na planeti. Ali studiju su ispitivali i stručnjaci koji su se pitali da li su naučnici prikupili dovoljno detalja o prirodi te slane vodene površine da bi sa sigurnošću znali da li je reč o tečnoj vodi.

U novoj studiji istraživači, koje je vodila Elena Petineli sa Univerziteta Roma Tre, koristili su tehnike pozajmljene od Zemljinih satelita za proučavanje jezera ispod antarktičkih lednika.
Ilustracija/Foto: depositphotos/ YurikswO
Tako su onda mogli da analiziraju podatke iz MARSIS-a, koji je ispitivao ogromnu lepezu oko tela koje su pronašli na Crvenoj planeti. To im je omogućilo da potvrde da je u pitanju tečnost.

Takođe su došli do podatka da nije u pitanju jedno slano jezero, nego nekoliko manjih, koji su odvojeni kopnom. Otkrili su, kako se ističe, mrežu ovih manjih vodenih površina.

"Glavno jezero je okruženo manjim površinama tečne vode, ali zbog tehničkih karakteristika radara i njegove udaljenosti od Marsove površine ne možemo definitivno da utvrdimo da li su oni međusobno povezani“, rekla je ona.

Podaci navodno ukazuju da te vodene površine imaju visoke koncentracije soli, "što je možda razlog zašto su sposobne da ostanu u tečnom stanju uprkos veoma hladnim uslovima Marsovog južnog pola".

Činjenica da postoji čitav niz jezera sugeriše da su se ona verovatno relativno lako formirala i da su njihove verzije naime, možda bile "prisutne tokom istorije te planete", naveli su istraživači.

"I da je to bio slučaj, kako su dodali, onda bi ona mogli da posluže kao dom za vanzemaljski život koji je procvetao kada je Mars bio lakše nastanjiv - a ona jezera koja su ostala iza mogla bi da budu sklonište za bilo koji drugi život koji na Crvenoj planeti postoji", objasnili su, te dodali:

"Iako bi postojanje jednog subglacijalnog jezera moglo da se pripiše izuzetnim uslovima kao što je prisustvo vulkana ispod ledene ploče, otkriće čitavog sistema jezera podrazumeva da je njihov proces formiranja relativno jednostavan i uobičajen i da su ta jezera verovatno postojala tokom većeg dela istorije Marsa", rekao je Roberto Orosei, glavni istraživač ovog eksperimenta.

Iz tog razloga, naveo je, oni bi i dalje mogli da zadrže tragove "bilo kojih oblika života koji su mogli da evoluiraju kada je Mars imao gustu atmosferu, blažu klimu i prisustvo tečne vode na površini, slično ranoj Zemlji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: