Novi mali mesec, ili samo svemirsko đubre iz šezdesetih?

Povremeno putanje orbite i gravitacija nakratko naprave Zemlji minijaturni mesec. Naučnici retko mogu da posmatraju proces na delu, ali sada misle da su primetili nešto što će kasnije ove godine skliznuti u Zemljinu orbitu i provesti oko šest meseci kao mali mesec. Ali istraživači koji su posmatrali objekat, nazvan 2020 SO, misle da postoji još jedna posebna osobina ovog budućeg malog meseca: To možda nije svemirski kamen, već raketni nosač koji je lansiran šezdesetih.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 24.09.2020.

14:31

Novi mali mesec, ili samo svemirsko đubre iz šezdesetih?
Ilustracija, Foto: GettyImages, NASA / Handout

"Mislim da je ovaj novootkriveni objekat 2020 SO stari deo rakete jer prati orbitu oko Sunca koja je izuzetno slična Zemljinoj, gotovo kružnoj, u istoj ravni i samo malo dalje od Sunca u svojoj najudaljenijoj tački", naveo je Pol Čodas, šef NASA Centra za proučavanje objekata koji su blizu Zemlji u Kaliforniji za CNN.

Naučnici su prvi put primetili objekat 19. avgusta koristeći sistem Pan-stars na Havajima. Pan-stars je specijalizovan za uočavanje kratkih pojava i objekata koji se brzo kreću, što ga čini jednim od vitalnih alata naučnika koji žele da identifikuju nove asteroide.

Ali kako su naučnici nastavili da proučavaju objekat u septembru, počeli su da sumnjaju da 2020 SO možda ipak nije novi asteroid, zahvaljujući toj čudnoj orbiti koju je Čodas opisao. Konkretno, objekat se kreće mnogo sporije nego što to obično čini asteroid. Identitet SO 2020 postaće jasniji sa više zapažanja sledećeg meseca dok naučnici gledaju kako Sunce utiče na objekat, rekao je Čodas, dodavši da bi trebalo da počnu da prate uticaj sunčeve svetlosti na kretanje objekta - ako je to zaista telo rakete, biće mnogo manje gusto od asteroida i blagi pritisak usled sunčeve svetlosti proizvešće dovoljno promena u njegovom pokretu.

Tehnički, potvrđivanje da je objekat starinski deo rakete eliminisalo bi ga iz razmatranja kao malog meseca: svemirsko smeće koje lebdi u blizini Zemlje nije naročito posebna pojava.

Astronomi su poslednji put prijavili mali mesec u februaru, kada su identifikovali asteroid nazvan 2020 CD3 i utvrdili da je oko tri godine kružio oko Zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: