Pored Zemlje će uskoro proleteti asteroid

Asteroid 2020 SW danas će se oko 13 sati značajno približiti Zemlji. Ali nema razlog za paniku, jer će on samo projuriti pored nas.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 24.09.2020.

11:23

Pored Zemlje će uskoro proleteti asteroid
Foto: GettyImages, Ethan Miller / Staff

Ali, nema razloga za paniku. Stručnjaci smatraju da će 2020 SW proći na udaljenosti od 27.000 kilometara, ali da neće udariti u Zemlju.

Kako bismo vizuelno predstavili o kakvoj se udaljenosti radi, treba spomenuti da je Mesec od nas u proseku udaljen 384.000 km, što je oko 30 puta Zemljinog prečnika. Ovaj asteroid će proći na udaljenosti od oko 2,1 prečnika Zemlje.

Naučnici još nisu utvrdili tačnu veličinu asteroida, ali ne radi se o preterano velikom objektu. Pretpostavlja se da je ova svemirska stena velika između 4,4 i 9,9 metara, piše "Live Science".

Mada će 2020 SW biti sve svetliji kako se približava Zemlji, ipak neće biti vidljiv golim okom.

Ovaj asteroid otkriven je tek prošle nedelje, 18. septembra, a izgleda da će bliski susret između njega i Zemlje zauvek promeniti njegov život. Naime, radi se o tako malom asteroidu da se očekuje kako će Zemljina gravitacija promeniti njegovu putanju.

Nakon što projuri pored nas brzinom od oko 27.200 km/h, ponovo će nas posetiti tek 3. juna 2029. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: