- Nauka -

Otkriven novi rekord najhladnije temperature severne hemisfere

Zahvaljujući radu klimatskih istraživača pri Svetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO) otkriven je novi rekord najhladnije temperature severne hemisfere svih vremena, koji je izmeren 1991. godine na Grenlandu i iznosio -69,6 Celzijusovih stepeni.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages/Sean Gallup / Staff
Foto: Gettyimages/Sean Gallup / Staff

To je za dva stepena hladnije u odnosu na dosadašnje poznate zapise, preneo je britanski "Gardijan". Pretražujući arhive toplotnih zapisa WMO sa meteoroloških stanica, istraživači su otkrili da je najhladnije očitavanje temperature zabeležila automatska meteorološka stanica na Grenlandu sredinom zime pre skoro 30 godina i da je ona bila gotovo za dva stepena Celzijusa hladnija od prethodno poznatih zapisa.

Stanica Klink na Grenlandu, blizu vrha ledene ploče, zabeležila je minus 69,6 Celzijusovih stepeni 22. decembra 1991. godine, što je znatno niže očitavanje u odnosu na -67,8 Celzijusovih stepeni zabeleženih u Verhojansku u Rusiji u februaru 1892. i u Ojmjakonu u Rusiji januara 1933. godine.

Najniža temperatura na svetu zabeležena je, međutim, na južnoj hemisferi 21. jula 1983. godine u stanici u Vostoku na Antarktiku i iznosi -89,2 stepena Celzijusovih.

strana 1 od 10 idi na stranu