- Nauka -

SpaceX lansira turski satelit

Program "SpaceX", lansiraće četvrti po redu satelit iz Turske krajem ove godine, koji će se zvati Turksat 5A.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija, Foto: Getty Images,  Handout / Handout
Ilustracija, Foto: Getty Images, Handout / Handout

Ali Taha Koč, šef predsedničke Kancelarije za digitalnu transformaciju u zemlji, rekao je u utorak da satelit gradi kompanija "Airbus Defense and Space", pionir u vazduhoplovnoj tehnologiji.

"Sa Turksatom 5A, Turska će imati pokriveno područje koje obuhvata Bliski Istok, Evropu, Severnu Afriku i Južnu Afriku“, dodao je on.

Očekuje se da će Turksat 5A provesti više od 30 godina u orbiti, noseći 42 transpondera. Očekuje se da će satelit pružati televizijske usluge i poboljšati širokopojasne mreže za prenos podataka.

Turski Turksat 5B i prvi potpuno domaći satelit u zemlji Turksat 6A takođe su planirani da odu u orbitu u prvom kvartalu 2021, odnosno 2022. godine, izjavio je nedavno ministar saobraćaja i infrastrukture u zemlji Adil Karajismaloglu. Turksat 5B proizvodi se u pogonima u glavnom gradu Ankari.

Turksat 6A je domaći satelitski projekat i biće proizvod saradnje između ministarstva, organizacija i kompanija kao što su odbrambena firma ASELSAN, Turkish Aerospace Industries (TAI) i CTech, zajedno sa Turksatom i vrhom naučnog tela u zemlji, Naučnog i tehnološkog Tursko veće za istraživanje (TUBITAK). Ugovor za Turksat 6A potpisan je 15. decembra 2014. godine.

Karaismalolu je rekao da će se ta zemlja uvrstiti među samo 10 zemalja sveta koje mogu da proizvode sopstvene komunikacione satelite.

strana 1 od 8 idi na stranu