Rover koji će biti poslat na Mesec konačno dobio ime FOTO

Tojota je prošle godine najavila neobični novi projekt, a to je lunarni rover koji će se kretati po površinu Meseca.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2020.

12:19

Rover koji će biti poslat na Mesec konačno dobio ime FOTO
Ilustracija, Foto: Getty Images, NASA / Handout

Tojota se udružila s japanskom svemirskom agencijom "JAXA" u razvoju lunarnog rovera, a dosad su već objavljeni neki renderi koji otkrivaju kako bi mogao da izgleda. Ali, nedostajalo mu je ime, a sada je otklonjena i ta dilema.

Tojota i "JAXA" su saopštile da će njihov lunarni rover nositi ime "Lunar Cruiser". To je u suštini samo nadimak, a poreklo je više nego očigledno. "Toyota Land Cruiser" je možda i najpoznatiji model japanske kompanije, prisutan od 1951. godine

Najavljeno je da će "Lunar Cruiser" biti kvalitetan, izdržljiv i pouzdan. Za kretanje će koristiti tehnologiju gorivih ćelija vodonika zbog koje će biti u mogućnosti da pređe oko 10.000 kilometara.

Unutrašnjost rovera će biti pod pritiskom kako bi putnici mogli da borave u njemu.

Tojota i JAXA vredno rade na konstruisanju prvog prototipa, a jedan od izazova su i gume koje moraju izdržati grub i stenovit teren Meseca.

Ako sve bude išlo prema planu, JAXA će lansirati "Lunar Cruiser" na Mesec u drugoj polovini ove decenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: