Američki astronauti sleteli u okean

Američki astronauti Dag Harli i Bob Benken, koji su leteli do Međunarodne svemirske stanice u Spejs Iksovoj Dragon kapsuli, sleteli su u more nedaleko od obale Floride.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.08.2020.

07:55

Američki astronauti sleteli u okean
Foto: Tanjug (Bill Ingalls/NASA via AP)

Harli i Benken su se na zemlju spustili u kapsuli koju su juče odvojili od Međunarodne svemirske stanice, prenosi AP.

Ovo je prvi američki let sa posadom sa domaćeg tla u polednjih devet godina. Uspešno sletanje bio je poslednji ključni test da li svemirska letelica milijardera Ilona Maska, osnivača kompanije Spejs Iks, može da šalje astronaute u orbitu i nazad.

Američka svemirska agencija (NASA) i njen komercijalni partner Spejs Iks, odlučili su da kapsula sleti što dalje od uragana Isajasa, koji se krehe ka istočnoj obali Floride. Zbog toga je za sletanje izabran Meksički zaliv, odnosno zapadna obala te savezne države.

Poslednji put je na ovaj način sletela Apolo letelica, spustivši se u Pacifik posle susreta sa sovjetskim Sojuzom u svemiru pre 45 godina.
Foto: Tanjug (Bill Ingalls/NASA via AP)
Astronauti su na svemirsku stanicu stigli krajem maja. Njihovo uzletanje u Falkon 9 raketi kompanije Spejs Iks označilo je početak nove ere putovanja u svemir, piše CNN.

NASA je odlučcila da više ne poseduje i upravlja opremom za transport posade u niskoj orbiti Zemlje, veh da tu uslugu kupuje od komercijalnih partnera.

Kalifornijska kompanija Spejs Iks je prva koja je pružila takve usluge, a većinu njihove tehnologije, uključujući i Falkon 9 raketu, moguće je koristiti više puta. Taj pristup značajno je smanjio cenu putovanja u svemir, kaže Džim Brajdenstin, zvaničnik NASA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: