Otkriven Zid Južnog pola uz južnu granicu kosmosa

Naučnici su otkrili nebesku strukturu napravljenu od galaksija dugačku više od 1,4 milijarde svetlosnih godina i duboku 600 miliona na nebu nad Južnim polom, koji do nedavno nikada nije viđen.

Život

Izvor: B92

Sreda, 15.07.2020.

13:53

Otkriven Zid Južnog pola uz južnu granicu kosmosa
Ilustracija/Foto: depositphoto/ rfphoto

Zid Južnog pola, kako je nazvan, nalazi se uz južnu granicu kosmosa iz perspektive Zemlje i sastoji se od hiljada galaksija, gasa, prašine i tamne materije, izvestili su "Vajs" i "Tehnolodži rivju", preneo je Foks njuz.

To je ujedno i jedna od najvećih poznatih struktura u svemiru.

Zid je među nizom struktura koje čine kosmičku mrežu, uključujući Veliki zid, Prazninu, Veliki zid Sloan i Veliki zid Herkul Korona-Borealis, najveća poznata strukturu na 10 milijardi svetlosnih godina širine.

O Zidu Južnog pola, kako je otkriće nazvano, prvo je objavljen članak u časopisu "Astrofizikal džurnal".

Zid Južnog pola je poseban po tome što je toliko blizu, udaljen je tek pola milijarde svetlosnih godina i delimično ga je bilo teško dosad uočiti zato što se nalazi odmah iza galaksije Mlečni put, u Zoni galaktičke pomračenosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: