Nekada su bila bela, a sada su plava ili zelena: Dva su razloga zbog kojih hirurzi nose ovakva odela

Početkom 20. veka, bela hirurška odela zamenjena su zelenim,a jeste li se ikad zapitali zašto je to tako?

Život

Izvor: Vijesti

Sreda, 24.06.2020.

12:50

Nekada su bila bela, a sada su plava ili zelena: Dva su razloga zbog kojih hirurzi nose ovakva odela
Foto: depositphotos/ ArturVerkhovetskiy

Lekarske uniforme, uključujući i hirurška odela koja se nose u operacionoj sali nekada su bila bela, jer je bela boja generalno simbol čistoće i sterilnosti. Ali, početkom 20. veka, bela hirurška odela zamenjena su zelenim iz dva razloga.

Ukoliko hirurg u kontinuitetu gleda u crveno i ružičasto, što je najčešće slučaj tokom operacija, njegov mozak postaje neosetljiv na različitost tih boja. Ali, ako sa vremena na vreme pogled skrene na nešto zeleno, oko se "odmori" i zadržava visok nivo osetljivosti na crvenu boju ali i na nijanse crvene, što je ponekad od ključne važnosti tokom operacija, objasnio je psiholog Džon Verner sa Univerziteta u Kaliforniji.

Drugi razlog zbog kojeg je bela uniforma zamenjena zelenom je to što konstantna fokusiranost na crvenu boju često izaziva "odsjaj" kad se pogled skrene na belu površinu, slično onome što se zimi dešava kad prvo gledate u sunce, a zatim pogledate sneg, objašnjava dr Paola Bresan, koja proučava optičke iluzije na Univerzitetu u Padovi, u Italiji.

Bele uniforme tako mogu da dekoncentrišu hiruršku ekipu. Ali, ako hirurg pogled usmeri na zelenu ili plavu uniformu, taj odsjaj se ne pojavljuje i ne skreće mu pažnju, pišu naučni časopisi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: