Naučnici otkrili: Ovde je vazduh najčistiji na svetu

Naučnici sa američkog Univerziteta Kolorado smatraju da su pronašli mesto sa najčistijim vazduhom na svetu. Nimalo iznenađujuće, ne nalazi se blizu bilo kog područja u kome su se naselili ljudi.

Život

Izvor: B92

Sreda, 03.06.2020.

08:46

Naučnici otkrili: Ovde je vazduh najčistiji na svetu
Foto: Depositphotos, AntonioGuillemF

Istraživanje, koje je objavljeno u magazinu "Proceedings of the National Academy of Sciences", otkriva da je Južni okean oko Antarktika pravo mesto ako želite zaista svež vazduh. Zahvaljujući vremenskim obrascima i funkcionisanju globalne klime, oblaci iznad Južnog okeana su netaknuti.

Ljudski uticaj je neizbežan na većini mesta na planeti Zemlji. Smeće koje ostavljamo može se pronaći čak i u najudaljenijim oblastima okeana, jer svakih nekoliko dana na udaljenim plažama na kojima ljudi ni ne žive okeani izbace gomilu plastike. Hemikalije koje proizvodimo nalaze se svuda oko nas. Ali ne i daleko na jugu.

Istraživači koji su proučavali vazduh nad Južnim okeanom otkrili su da tamošnji oblaci ne pokazuju tragove ljudske nemarnosti. Nema tragova fosilnih goriva, đubriva ili drugog ljudskog otpada. Otprilike je onoliko čisto koliko može da bude, s obzirom na to da je ipak na Zemlji.

Naučnici su uzimali uzorke blizu površine okeana, kao i uzorke iz atmosfere iznad. Proučavali su sastav mikroba koji su se našli u vazduhu i otkrili da mikrobi verovatno potiču iz okeana. Južni okean je, dakle, dovoljno daleko od većine ljudske civilizacije da izbegne da bude zagađen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: