- Nauka -

Zbog globalnog porasta nivoa mora ove gradove će ljudi možda morati da napuste

Nivo mora na planeti raste brže nego što je do sada predviđano i do kraja ovog veka mogao bi da se poveća za više od jednog metra ukoliko ne dođe do smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, pokazuju rezultati istraživanja u kojem je učestovalo više od stotinu stručnjaka.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty Images, Dan Mullan / Staff
Foto: Getty Images, Dan Mullan / Staff

Kako prenosi londonski Gardijan, na osnovu novih saznanja o osetljivosti klime i topljenju leda u polarnim oblastima, stručnjaci tvrde da gradovi u priobalnim područjima na planeti treba da budu spremni za porast nivoa mora, koji bi, kako ističu, mogao da se poveća i za pet metara do 2300. godine, odnosno, ranije nego što su to predvidele Ujedinjene nacije.

Globalni porast nivoa mora od nekoliko metara pogodio bi mnoge gradove na obalama, kao što su Majami, Njujork, Aleksandrija, Venecija ili Bankgkok, a neki od takvih gradova bi usled toga možda morali da budu potpuno napušteni jer ih nije moguće odbraniti, kaže jedan nemački stručnjak.

Kako navodi Gardijan, prema najgorem scenariju, koji podrazumeva povećanje emisije gasova sa efektom staklene bašte i globalni porast temperature od 4,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijsko doba, nivo mora u svetu će do 2100. godine porasti za 0,6 do 1,3 metara u odnosu na trenutni nivo, pa bi bez domova mogle ostati stotine miliona ljudi.

Poređenja radi, ako čovečanstvo uspe da smanji emisiju ugljen-dioksida i rast temperature zadrži na dva stepena Celzijusa, porast nivoa mora iznosio bi podnošljivijih pola metra.

strana 1 od 10 idi na stranu