Koncentracija mikroplastike u okeanu veća nego ikada

Na dnu okeana naučnici su na samo jednom kvadratnom metru pronašli 1,9 miliona komada mikroplastike u sloju debljine pet centimetara. To je najveća do sada zabeležena koncentracija plastičnog otpada na okeanskom dnu.

Život

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.05.2020.

08:12

Koncentracija mikroplastike u okeanu veća nego ikada
Foto: Depositphotos, Vlad61

Više od 10 miliona tona plastičnog otpada koji svake godine dospe u more, zapravo je samo jedan procenat otpada koji pluta na okeanskoj površini, tvrde britanski naučnici.

"Pronašli smo do 1,9 miliona komada mikroplastike u sloju debljine 5 cm koji pokriva samo jedan kvadratni metar, što je najviši nivo mikroplastike do sada zabeležen na dnu okeana", napisali su Ijan Kejn sa Univerziteta Mančester i Majkl Kler iz Nacionalnog okeanografskog centra u Liverpulu.

Plastični ostaci se postepeno razgrađuju na sve manje fragmente u okeanu, sve dok ne formiraju čestice manje od 5 mm, poznate kao mikroplastika, prenosi "Sajens alert".

Novo istraživanje pokazuje da snažne struje prave velike "nanose" mikroplastike na morskom dnu i da je njihova koncentracija mnogo veća nego što se mislilo do sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: