- Nauka -

Novo otkriće naučnika: Drevni kontinent bio mnogo veći nego što se misli

Geolozi u Kanadi otkrili su da je drevni kontinent, poznat kao Severnoatlantski kraton, bio za 10 odsto veći od ranije procenjenog.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos, Pixelchaos
Foto: depositphotos, Pixelchaos

Istraživači sa Univerziteta Britanska Kolumbija (UBC) otkrili su to tokom proučavanja uzoraka dijamanata sa najvećeg kanadskog ostrva Bafin.

Tom prilikom su identifikovali novi deo drevnog fragmenta zemljine kore, poznate kao Severnoatlantski kraton, koji se kretao od Škotske do Severne Amerike i razbio se pre 150 miliona godina, preneo je sinoć CNN.

Naučnici su utvrdili da uzorci koje su analizirali imaju "mineralni potpis" prikazan u drugim delovima tog posebnog kratona, velikom bloku zemljine kore koji formira jezgro kontinenta.

Geolog Maja Kopilova sa UBC i vodeći autor istraživanja, navela je u zajedničkom saopštenju da je mineralni sastav drugih delova Severnoatlantskog kratona toliko jedinstven da nema greške.

Takođe, susedni drevni kratoni u Severnoj Kanadi su pokazali različite mineralogije, kao i da je otkriće njenog tima bilo "kao pronalazak nestalog dela slagalice".

Kako se navodi, dok su prethodne procene veličine i lokacije zemaljskih ploča bile zasnovane na relativno plitkim uzorcima, uzetim do 10 kilometara ispod zemlje, ova studija je ispitivala stene izvađene iz dubine od 200 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu