Tužan razlog zbog kog morske kornjače jedu plastiku

Istraživači Univerziteta u Severnoj Karolini pokušali su da objasne zašto morske kornjače progutaju ogromne količine plastičnog smeća kada naiđu na njega.

Život

Izvor: B92

Utorak, 10.03.2020.

16:24

Tužan razlog zbog kog morske kornjače jedu plastiku
Foto: GettyImages, Joe Raedle / Staff

I odgovor je – jer im mirišu lepo.

Naime, plastika obično nema jak miris, ali materijal postaje dom mirisnog morskog života nakon što provede vreme u okeanu. Alge i mikroskopski organizmi borave na njemu i tu šire svoje mirise.Plastika tada počinje da miriše kao sve što jedu morske kornjače, navode istraživači, a prenosi sajt Popsci.

Na nizu eksperimenata, ova grupa istraživača je u kontrolisanim uslovima isprobavala niz mirisa usmeravajući ih iznad površine vode u kojoj su bile morske kornjače. Među tim mirisima bili su miris plastike koja je provela duže vremena u morskoj vodi, ali i one koja nije boravila u moru, kao i miris hrane za kornjače. Hteli su da vide zbog kog mirisa će kornjače biti najduže na površini vode. Ono što su uvideli jeste da su kornjače bile duže na površini zbog “morske” plastike u poređenju sa drugim mirisima.

Istraživači su potom došli do zaključka da kornjače pojedu plastiku ili se upletu u nju jer su privučeni mirisima koje plastika povuče. Ovo izaziva prethodnu hipotezu koja govori da kornjače jedu plastične kese jer im u vodi one deluju kao meduze, pretpostavljajući isključivo čulo vida kao faktor. Iako istraživači ne spore da je razlog vizuele prirode, smatraju da je to samo deo razloga i da se mora uzeti u obzir i čulo mirisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: