- Nauka -

Drevno kraljevstvo u današnjoj Turskoj: Otkriće koje može da promeni istoriju

Arheolozi sa Univerziteta u Čikagu pronašli su humke u oblasti Konja u Turskoj. Ovo otkriće ne bi imalo toliki značaj da se ne radi o mogućem tragu izgubljenog kraljevstva.

Izvor: B92
Podeli

Prema legendi, u oblasti Konja u Turskoj, gde su pronađene humke, nalazilo se drevno kraljevstvo kralja Mide iz grčke mitologije. A ukoliko bi se ispostavilo da se radi o pomenutom kraljevstvu, to bi značilo velike promene u istoriji.

Kao i mnoga druga otkrića, i ovo se dogodilo slučajno. Jedan meštanin je pronašao ploču na kojoj je nešto ispisano hijeroglifima, a kasnije su naučnici utvrdili da se radi o luvijskom jeziku.

Neki od arheologa smatraju da bi pronađeni kamen mogao da bude povezan sa kraljevstvom koje je nekada postojalo na oblasti Anadolije, odnosno da je deo stene na kojoj je opisana pobeda nad Frigijom.

Naučnici sa Čikaškog univerziteta su u svom saopštenju naveli kako ranije nije bilo poznato postojanje kralja Hartapua, za kojeg se sada veruje da je naredio da se na steni opiše zauzimanja teritorije kralja Mide.

Izgubljeno kraljevstvo je najverovatnije postojalo od devetog do sedmog veka pre nove ere, a pokrivalo je veoma malu površinu za današnje pojmove, pa većina smatra da je greška u merenjima, a zapravo je u to vreme bilo jedno od većih na teritoriji današnje Turske, prenosi Live science.

strana 1 od 10 idi na stranu