Novo otkriće: Najveća eksplozija u kosmosu do sada

Naučnici su otkrili dokaze da je u kosmosu došlo do eksplozije koja je pet puta veća od svih koje su do sada primećene.

Život

Izvor: B92

Petak, 28.02.2020.

16:48

Novo otkriće: Najveća eksplozija u kosmosu do sada
Foto: Depositphotos, njaj

Eksplozija je izazvala nezapamćeno oslobađanje energije, a veruje se da zrači iz super matrivne crne rupe koja je 390 miliona godina udaljena od Zemlje, objavio je Astrofizički žurnal.

Već duže vreme sumnjalo se da se nešto čudno dešava oko Ofiks klastera galaksija u kome ima na hiljade posebnih galaksija pomešanih sa vrućim gasovima i crnom materijom. Teleskopi sa X zracima su otkrili da te galaksije imaju zaobljene ivice.

To bi trebalo da bude, veruju astronomi, "zid" rupe koja je nastala mešanjem vrelih gasova sa crnom materijom nasred te rupe. Crne rupe su poznate po tome što gutaju sve što upadne u njih i istovremeno izbacuju velike količine materijala iz svoje unutrašnjosti.

U početku se sumnjalo da to što izbacuju dolazi iz postojeće rupe, ali ona je tako velika da bi u nju moglo da stane 15 naših Mlečnih puteva. To je potvrdio radio-teleskop iz Australije i džinovski metrovejv radio teleskop iz Indije.

"Eksplozija je u početku ličila na erupciju vulkana Svete Helene iz 1980. godine, koja je otkinula vrh planine", rekla je Simona Đačintuči iz Pomorske laboratorije u Vašingtonu, koja je šefica tima koji proučava ovaj novi astro-fenomen u kosmosu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: