Leteći dinosaurusi dobili ime inspirisano fantastičnom sagom

Ime nove klase pterodaktila inspirisano fantastičnom sagom.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 27.02.2020.

13:19

Leteći dinosaurusi dobili ime inspirisano fantastičnom sagom
Foto: GettyImages, Rich Polk / Stringer

Iako se za ove fosilizovane kosti prvo mislilo da pripadaju vrsti Ornithocheirus wiedenrothi, koju je pronašao Kurt Videnrot u Nemačkoj još 1984. godine, sada se one ipak vezuju za novu grupu, Targaryendraco wiedenrothi, nazvanu prema kući Targerijen iz serijala knjiga “Pesma leda i vatre” Džordža R. R. Martina.

Kako prenosi Gardijan, naučnici su izabrali ovo ime jer su fosili bili neuobičajeno tamne boje i zato su ih podsetili na opis kostiju zmajeva iz popularnog opusa.

Šest drugih vrsta pterosaurusa su u srodstvu sa ovom klasom dinosaurusa koja je živela pre 130 miliona godina, a njegove karakteristike su krila u rasponu od 3 do gotovo 8 metara i uzak kljun pun zuba. Naučnici napominju da se ova vrsta verovatno dominantno hranila ribom, kako ima najužu vilicu sa zubima u ovoj porodici dinosaurusa, ali i da su joj krila uska i izdužena, najsličnija savremenim velikim slepim miševima, prenosi Gardijan.

Prema biolozima, zmajevi, makar onako kako ih je zamislio poznati pisac, ne bi mogli da polete. Neke procene sugerišu da je težina najvećih pterodaktila (oko 250 kilograma) bila na samoj granici za ovu sposobnost. S obzirom na to kako je opisana veličina zmajeva, zakoni biologije bi ih sigurno sprečavali da lete, navodi Gardijan.
Ilustracija/Foto: GettyImages, Dean Mouhtaropoulos / Staff
Ovo nije prva vrsta koja je dobila naziv prema liku iz popularne kulture. Naime, ovo je vrlo uobičajena praksa, posebno među novootkrivenim vrstama paukova, te postoje Ochyrocera aragogue prema pauku Aragogu iz serijala o Hariju Poteru, Ochyrocera ungoliant prema Ungolijantu koji se pojavljuje u Tolkinovoj knizi "Silmarilion", a čije ime na jeziku vilenjaka znači "tamni pauk" i Tetragnatha Quasimodo prema popularnom liku iz pera Viktora Igoa.

Među ostalim organizmima su i sunđerasta gljiva Spongiforma squarepantsii, koja je dobila ime po Sunđer Bobu Kockaloneu, ribica Otocinclus batmani po mračnom vitezu Betmenu, i vrsta novozelandske ajkule Gollum suluensis, prema Tolkinovom liku kog je moć prstena uništila, Golumu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: