Naučnici uspeli da uzgoje morskog zmaja VIDEO

Naučnici Univerziteta u Kaliforniji uspešno su u akvarijumu "Birč" u San Dijegu uzgojili par retkih morskih zmajeva.

Život

Izvor: B92

Subota, 15.02.2020.

13:50

Default images

"Čini se da je dva i po centimetra dugačka mladunčad morskih zmajeva zdrava. Konzumirali su i svoj prvi obrok, komadiće škampa", rekla je upravnica akvarijuma Dženifer Nero Mofat.

"Ovo je veoma značajan događaj za naš akvarijum, za naš tim i program uzgoja morskih konjica i morskih zmajeva", naglasila je.

​"Obični morski zmajevi su osetljive životinje i zahtevaju puno brige tokom uzgoja i u procesu razmnožavanja. Proučavamo ih već više od 25 godina i presrećni smo što smo uspeli da napravimo još jedan korak napred u očuvanju te osetljive vrste", rekla je Nero Mofatova.

Akvarijum ​"Birč" već dugo uspešno sprovodi program uzgoja morskih konjica, nastojeći da uzgoji i obične morske zmajeve, koji su poreklom iz australijskih voda, prenosi ​"Jutarnji list".

​"Obični morski zmajevi izvode složeno parenje tokom kojeg se partneri zajedno okreću priljubljeni ’nosevima‘ povlačeći pritom za sobom vodeni vir", pojasnili su iz akvarijuma.

​Taj ples je ključan za uspešno odlaganje ženkinih jajašaca u trbušnu vrećicu mužjaka, gde se ona oplođuju. Pritom ženke nemaju nikakvog udela u celom procesu nakon polaganja jaja, tako da je mužjak zapravo "majka" svojim mladuncima.

Ako je parenje bilo uspešno, mladi se izležu nakon šest nedelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: