- Nauka -

"Nismo sami u kosmosu. Vanzemaljci postoje, ali ih tražimo na pogrešan način"

Ruski naučnik tvrdi da život van Zemlje postoji, ali da je dosadašnja potraga za vanzemaljcima bila neuspešna zbog pogrešnih metoda traganja prouzrokovanih neslogom među istraživačima iz različitih sfera.

Izvor: B92, sputniknews.com
Podeli
Foto: depositphoto/mik38
Foto: depositphoto/mik38

Aleksandar Panov, glavni istraživač Istraživačkog instituta nuklearne fizike Moskovskog državnog univerziteta, proveo je godine tragajući za vanzemaljskim oblicima života.

Panov veruje da je jedini način za uspostavljanje kontakta sa vanzemaljskim oblicima života da se stručnjaci i istraživači iz različitih sfera ujedine i rade na tome zajedno.

On se u skorašnjem intervjuu požalio na nedostatak interakcije između istraživača uključenih u potragu za biološkim životom i onih koji tragaju za inteligentnim životom u svemiru, i pozvao ih je na veću saradnju i udruživanje resursa ta dva sektora, koja suštinski imaju isti cilj, pronalaženje vanzemaljaca, prenosi Sputnjik.

"Naravno da nismo sami. Nije pitanje da li postoje, već gde", istakao je Panov.

Dok neki naučnici i astronomi tragaju za planetama van Solarnog sistema, ima i onih koji ispituju atmosfere planeta u potrazi za biološkim signalima, a postoje i oni koji traže signale vanzemaljskog porekla. Međutim, Panov kaže da je saradnja između tih grupa istraživača skoro nikakva.

Foto: depositphoto/elen7475
Foto: depositphoto/elen7475

On smatra da su metode identifikacije velikih zvezda i posmatranja njihovih planeta u osnovi pogrešne, jer nisu dovoljno temeljne.

Umesto emitovanja signala u jednom smeru u kratkim intervalima, on predlaže neprekidno skeniranje celog neba, koristeći mrežu prijemnika širom planete, ali je svestan da i to ima svojih nedostataka.

On dodaje da postoji mogućnost da su druge napredne civilizacije od našeg područja napravile karantin, koji blokira radio-signale, kako se ne bi mešali u naš razvitak.

Panov kaže i da je astroarheologija izuzetno važna, jer bi mogla da ustanovi da su nas vanzemaljci posećivali proteklih miliona godina. On napominje da su fotografije meseca visokog kvaliteta od suštinske važnosti za istragu o našoj potencijalnoj vanzemaljskoj prošlosti.

Kako je rekao, dosadašnja uočavanja NLO-a nisu mu bila ubedljiva i veruje da ti fenomeni mogu da se objasne drugačije.

Panov takođe veruje da je komunikacija između civilizacija moguća, ali i da nije uvek dvosmerna, jer postoji šansa da su neke drevne civilizacije skladištile svoje znanje u nekoj vrsti kosmičkog virtuelnog prostora, koji je mogao da opstane, iako su one izumrle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu