Ajnštajn je bio u pravu: Planete mogu da iskrive vreme i prostor

Eksperiment naučnika koji je trajao 20 godina potvrdio je predviđanje teorije relativiteta Alberta Ajnštajna.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.02.2020.

10:19

Ajnštajn je bio u pravu: Planete mogu da iskrive vreme i prostor
Foto: GettyImages, NASA/Handout

Astronomi su posmatrali kako kretanje udaljenog sistema zvezda demonstrira efekte "povlačenja okvira", što se događa kada se nebeska tela pomeraju u okviru tzv. svemirskog vremena, odnosno prostor-vreme dimenzija spojenih u jednu.

To je zaključak dvadesetogodišnje studije i dokazuje teoriju tačnom, čitavih sto godina nakon što je prvi put predložena, potvrđujući i predviđanje Alberta Ajnštajna.

Povlačenje okvira je primećeno na Zemlji, gde su sateliti pregledali gravitaciono polje naše planete dok se okreće. Ali efekat je vrlo mali, teško je izmeriti i teško je ispitati.

Masivniji predmeti, poput neutronskih zvezda ili belih patuljaka, daju naučnicima šansu da ispitaju fenomen u mnogo većoj meri.

Ideju da rotirajuća tela mogu da vuku prostor i vreme za sobom prvi su predložili austrijski matematičari Jozef Lense i Hans Tiring, tri godine nakon što je Ajnštajn objavio svoju opštu teoriju relativiteta, piše Independent.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: