Nauka -

Najstariji krater na Zemlji: Ovaj asteroid je najverovatnije okončao ledeno doba

Naučnici su u Australiji otkrili najstariji krater koji je udar asteroida ostavio na Zemlji, a koji bi mogao da pojasni kako se naša planeta uzdigla iz ledenog doba.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija/Foto: alinbrotea /depositphotos
Ilustracija/Foto: alinbrotea /depositphotos

Asteroid je pogodio Jarabubu u zapadnoj Australiji pre otprilike 2,2 milijarde godina, što ovaj krater čini starim približno polovini godina postojanja Zemlje, napominju istraživači. Pretpostavlja se da je on zapravo okončao ledeno doba. Do ovog zaključka naučnici su došli ispitivanjem minerala pronađenih u stenama na lokaciji gde je asteroid udario u Zemlju. Ovo otkriće je veoma uzbudljivo, dodaju naučnici, jer bi, kako podvlače, mogao da predstavlja događaj zagrevanja naše planete tokom te ere.

Krater Jarabuba u stvari je otkriven 1979. godine, ali geolozi nikada ranije nisu procenili koliko je star. Uz milijarde godina erozije, krater nije vidljiv ljudskom oku. Stoga su naučnici mapirali "ožiljke" kratera u magnetnom polju tog područja kako bi odredili njegov prečnik od 70 kilometara.

"Ovde je pejzaž zapravo veoma ravan, jer je toliko star, ali stene su veoma izrazite", rekao je istraživač Kris Kriskland za BBC:

Kako bi utvrdili kada je asteroid pogodio Zemlju, tim je pregledao sićušne kristale cirkona i monozita u stenama. Kažu da su bili šokirani, jer mogu da se čitaju poput prstenova na drvetu.

Ovi kristali sadrže male količine uranijuma, a s obzirom na to da se uranijum pretvara u olovo konzistentnim tempom, istraživači su bili u mogućnosti da izračunaju koliko je vremena prošlo od udara asteroida.

Tako je krater Jarabubu najmanje 200 miliona godina stariji od druge strukture ovog tipa, odnosno udara asteroida u Vredefort Domu u Južnoj Africi.

Naučnici kažu da postoji mogućnost da se negde na Zemlji krije stariji krater koji samo čeka da bude otkriven, ali što su stariji teže ih je pronaći zbog ponašanja Zemljine kore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu