Kako mravi idući unazad ipak nađu put do mravinjaka?

Svakodnevno, španski pustinjski mravi napuštaju svoje mravinjake u potrazi za hranom.

Život

Izvor: B92

Utorak, 31.12.2019.

10:51

Default images

Kada hodaju, španski pustinjski mravi koriste strategiju koja se naziva „integracija staze“: Pamte svoju kretnju od kada su izašli iz mravinjaka, i onda to koriste kako bi se najbrže vratili.

Ipak, kada naiđu na veći obrok, kao što je cvrčak ili zrno kukuruza, često moraju svoj plen da odvuku hodajući unazad.

Kako je to moguće?

Ovi insekti imaju širok ugao gledanja - mogu da vide skoro punih 360°. Ljudi, na primer, mogu samo da vide jednu trećinu svoje okoline bez okretanja glave.

Zato mravi, dok se kreću, verovatno uzimaju informacije koje se nalaze svuda u njihovoj okolini, a zatim ih koriste za povratak kući unatraške, dok vuku hranu.

Zato oni mogu da prepoznaju okolinu čak i kada hodaju unatraške, što je visok nivo vizuelne sofisticiranosti za tako sićušnu životinju, piše sajt Science mag.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: