Otkriven radio-signal u svemiru: Emituje ga novi tip zvezdanog sistema VIDEO

Astronomi su otkrili radio-signal čije je poreklo teško objasniti. Jedna od hipoteza je da ga emituje novi tip zvezdanog sistema, kažu britanski naučnici.

Život

Izvor: B92

Utorak, 03.12.2019.

08:00

Otkriven radio-signal u svemiru: Emituje ga novi tip zvezdanog sistema VIDEO
Foto: depositphoto/Shad.off

Međunarodni tim istraživača otkrio je radio-signal koji emituje nebesko telo udaljeno oko 1.800 svetlosnih godina od Zemlje, u blizini sazvežđa Južna Ara. Posmatranje je obavljeno uz pomoć teleskopa MerKAT, u pustinji Karo u Južnoj Africi.

Neobični signal nastao je od dve zvezde koje se vrte jedna oko druge. Međutim, ispostavilo se da je ovo otkriće vrlo teško objasniti.

Enigmatični zvezdani sistem

Tim naučnika je zaključio da se izvor signala poklapa sa položajem zvezde, koji se zove TIC 8332-2529-1. Ova zvezda je relativno svetla, pa su je u prošlosti zapazili brojni različiti optički teleskopi.

Analiza optičkog spektra otkrila je da zvezda ima magnetno polje i da orbitira oko prateće zvezde svakih 21 dan.

Tragovi ove prateće zvezde su vrlo nejasni, pa su naučnici zaključili da mora da bude mnogo slabija od džinovske zvezde. Međutim, otkrili su da je njena masa verovatno najmanje 1,5 puta veća od Sunčeve mase.

To znači da je prevelika da bi ova zvezda bila beli patuljak, koji je često deo poznatih sistema binarnih zvezda.

"Dakle, malo je verovatno da se radi o takvoj zvezdi", napisali su autori u izveštaju. Odakle dolazi radio-signal?

Radio-signal mogao bi da bude uzrokovan magnetnom aktivnošću džinovske zvezde, slične solarnim olujama, ali mnogo svetlijim i energičnijim, pretpostavljaju naučnici. Međutim, takve se erupcije obično primećuju u patuljastim zvezdama, ali ne i u džinovskim.

Pretpostavlja se da signal potiče iz zvezdanog sistema formiranog od džinovske zvezde i njene zvezde pratioca.

"To bi mogla da bude neka vrsta egzotičnog sistema kakvu nikada ranije nismo videli, uključujući ogromnu zvezdu koja orbitira sa neutronskom zvezdom ili crnom rupom", ističe istraživač Laura Nikole Drajzen.

Naučnici su takođe objavili da će nastaviti da posmatraju izvor signala i džinovsku zvezdu naredne četiri godine, kako bi potvrdili svoje pretpostavke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: