Laserska harfa, zeleni krovovi, toplotna ostrva... u Beogradu

Radoznale građane svih uzrasta 27. i 28. septembra na desetinama lokacija u Beogradu očekuju naučni izazovi koji otkrivaju uzbudljivo i zabavno lice nauke u okviru programa "Evropska noć istraživača", najavili su danas organizatori na konferenciji za medije.

Život

Izvor: B92

Petak, 20.09.2019.

14:20

Laserska harfa, zeleni krovovi, toplotna ostrva... u Beogradu
Foto: Tanjug/Bojan Stekiæ

Evropska noć istraživača održaće se poslednjeg vikenda u septembru u čak 29 gradova u Srbiji i svi sadržaji su besplatni za posetioce.

Najobimniji program "Evropske noći istraživača" održaće se u Beogradu.

Aleksandra Patenković, naučni saradnik Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" u Beogradu, napominje da su spremili program za sve uzraste.

"Posetioci će videti lasersku harfu koja je produkt ideje jednog istraživača koji je u stvaralačkom zanosu spojio programiranje i muziku. Imaćemo različite eksperimente iz oblasti programiranja i robotike. Obradićemo teme nezvanih posetioca u gradovima kao što je to bio slučaj sa divljim svinjama u Beogradu prošlog proleća", kazala je Patenkovićeva i najavila Street 3D crtanje kao program Evropske noći istraživača.

U Francuskom institutu, prema njenim rečima, biće predstavljeni mikrofluidni čipovi ili robot koji sluša.

"Zeleni krovovi i toplotna ostrva kao ilustratori problema i rešenja klimatskih promena biće takođe predstavljeni u okviru ove izuzetne manifestacije", kazala je Patenkovićeva.

Popajevo tajno oružje, baterija u saksiji ili kockasti balon od sapunice deo su naučnog spektakla koji čeka sve one koji zavire u Otvorenu laboratoriju Fakulteta za fizičku hemiju.

Zavod za intelektualnu svojinu predstaviće prvi patent registrovan u Srbiji, ali i druge izume naših istraživača.

U Tašmajdanskom parku biće prilike da se svi oprobaju u sportskim i naučnim izazovima, dok će u Institutu Servantes biti dodeljene specijalne nagrade na konkursu "NeMogući dizajn", "Kadar za nauku" i "Science Revolution".

Obe večeri trajanja manifestacije obeležiće i naučni autobusi koji će prevoziti putnike, ali i naučnike na linijama 31 i 16.

Tokom ove gradske vožnje putnici će moći da razgovaraju sa naučnicima i upoznaju se sa njihovim naučnim oblastima.

Uz to biće u prilici da nauče kako da se oslobode stresa ili da izmere otpornost između svojih ruku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: