- Nauka -

"Ljubavnici iz Modene" su zapravo bili muškarci FOTO

Kosturi koji se drže za ruke, poznati kao "Ljubavnici iz Modene", bili su muškarci, utvrdili su italijanski naučnici.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kosturi su otkriveni 2009. godine u severnom gradu Modeni i datiraju između 4. i 6. veka nove ere, ali su toliko propali da se nije mogao odrediti njihov pol, pa se pretpostavljalo da je reč o muškarcu i ženi, preneo je Rojters.

Međutim, ispitivanjem proteina prisutnog u zubnoj gleđi, naučnici sa Univerziteta u Bolonji dokazali su to skeleti dvojice muškaraca.

"Bili smo u mogućnosti da izvučemo proteine iz zubne gleđi obe osobe... i da ih pouzdano odredimo kao muškarce", napisalo je 20 naučnika uključenih u projekat u radu koji je objavljen u časopisu Sajantifik riports.

Naučnici su naveli da je nemoguće utvrditi seksualnu orjentaciju dva kostura. Oni su mogli biti prijatelji, braća, ratni drugovi.

Iako ne možemo da isključimo da su te dve osobe bile zaljubljene jedna u drugu, malo je verovatno da su ljudi koji su ih sahranili odlučili su da pokažu takvu vezu među njima postavivši njihova tela tako da se drže za ruke, napisali su naučnici u izveštaju.

Pod vladavinom Justinijana, imperatora Istočnog rimskog carstva, između 527. i 565. godine nove ere, istopolni odnosi između muškaraca smatrani su krivičnim delom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu