- Nauka -

Novo otkriće naučnika: Kontrolisaće rad moždanih ćelija uz pomoć telefona

Timovi naučnika iz Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država smatraju da su pronašli način da, uz pomoć implantata koji se koriste, putem pametnih telefona kontrolišu rad neurona u mozgu. Rad je objavljen u časopisu Biomedicinski inženjering.

Izvor: B92, science daily rts
Podeli
Foto: Getty/18percentgrey
Foto: Getty/18percentgrey

Reč je o prvom implantatu te vrste koji je rađen na osnovu nanotehnologija i savremenih tehničkih dostignuća, a koja se koriste pri izradi pametnih telefona.

Mali kartridž, kako je nazvan, ugrađen je u mozak miša. Njegova debljina nije veća od vlasi čovekove kose.

Koautor studije Majk Bračis, profesor anesteziologije i medicine bola na univerzitetu u Vašingtonu, ističe da će ova studija pomoći ljudima na nekoliko polja.

"Pre svega, na ovaj način moći ćemo da razvijemo nove terapeutske metode u lečenju bola, bolesti zavisnosti i mentalnih poremećaja, poput depresije Alchajmera ili Parkinsona“, ističe profesor Bračis.

Uređaj, koristeći zamenljive (poput lego kocki) kartridže sa lekom i moćne niske blutut energije, može da cilja na specifične neurone koji koriste lek i svetlo duže vreme.

Foto: Getty/DragonImages
Foto: Getty/DragonImages

"Bežični neuronski uređaj omogućava hroničnu hemijsku i optičku neuromodulaciju koja nikada ranije nije postignuta“, izjavio je Raza Kazi, istraživač u Korejskom naprednom institutu za nauku i tehnologiju i Univerzitetu Kolorado Bolder.

Ova tehnologija zasenjuje konvencionalne metode koje koriste neuronaučnici, a koji obično uključuju krute metalne cevi i optička vlakna za isporuku lekova i svetlosti.

Osim što ograničavaju kretanje subjekta zbog fizičkih veza sa glomaznom opremom, njihova relativno kruta struktura s vremenom pravi lezije u mekom tkivu mozga, zbog čega nisu pogodne za dugotrajnu implantaciju.

Na osnovu dobijenih rezultata i uticaja na neurone moći ćemo da utvrdimo kako se javljaju depresija i druge bolesti modernog čoveka.

Istraživanje je trajalo tri godine i uključilo je veliki broj naučnika, inženjera, neurologa, anesteziologa i drugih.

Samo istraživanje pobuđuje veliku pažnju stručne javnosti, a tim se nada da će ovim projektom doći do velikih otkrića.

strana 1 od 7 idi na stranu