- Nauka -

Bariton ili bas: Naučnici prvi put snimili "horski nastup" riba

Okeani i mora mogu da izgledaju kao oaze mira i tišine. Kada zaronite, ako se odmaknete od gužvi u plićaku ili brujanja motora, ne čujete skoro ništa.

Izvor: B92, New Scientist, Index.hr
Podeli
Ilustracija / Foto: Depositphotos/feather0510
Ilustracija / Foto: Depositphotos/feather0510

Na nekim mestima, ispod površine mora, možete, ako dobro načuljite uši, čuti hor riba kako peva, tvrde naučnici, prenosi Nju sajentist. Te određene vrste riba zapravo pevaju solo deonice, ponavljajući iste pozive iznova i iznova, ali kada se ti zvuci različitih riba preklope, nastaje horska melodija.

Bioakustičar Robert Mekoli i njegove kolege sa Univerziteta Kurtin u Australiji, tokom 18 meseci, snimali su vokalno izražavanje riba u priobalnim vodama nedaleko od Port Hedlanda u zapadnoj Australiji i identifikovali sedam različitih horova riba koji pevaju tokom sumraka i u zoru.

Na snimku se čuje pozadinski zvuk koji podseća na duboke zvuke roga i proizvodi ga vrsta Protonibea diacanthus, dok periodično "gunđanje" pripada ribi Terapontidaei. Treći učesnik grupnog pevanja je nešto tiša vrsta Ogcocephalidae koja pevuši nešto što liči na "ba-ba-ba".

"Slušam riblje vokalizacije već skoro 30 godina i dalje umeju da me zadive svojom raznolikošću", rekao je Mekoli.

Vokalizacija igra važnu ulogu u različitim ponašanjima riba. Bitna je kod hranjenja, reprodukcije i teritorijalnih sporova.

Noćne grabljivice pozivima šalju poruku svom jatu da se drži zajedno tokom lova, dok ribe koje su aktivne tokom dana koriste zvuk kako bi obranile svoju teritoriju.

"Imate jutarnji i večernji hor, kao i kod ptica u šumi", rekao je morski biolog Stiv Simpson sa Univerziteta Ekseter u Velikoj Britaniji.

Naučnici su pevanje riba snimili uz pomoć dva različita snimača morskih zvukova, jedan je bio pozicioniran u blizini obale Port Hedlanda, a drugi dvadesetak kilometara dalje od obale.

"Pomoću njih smo mogli da pratimo šta se događa u podmorju Port Hedlanda 24 sata dnevno, tokom godinu i po dana. Ne znam ni za jednog ronioca koji bi tako dugo izdržao ispod površine mora", dodao je Simpson.

strana 1 od 7 idi na stranu