- Nauka -

Kakvi su to odblesci iz crne rupe?

Astronomi su uočili čudne i za sada neobjašnjive odbleske koji dolaze iz "crne rupe".

Izvor: B92
Podeli
Foto: Juric.P/depositphotos
Foto: Juric.P/depositphotos

Naime, naša galaksija Mlečni put ima crnu rupu u svom središtu, koja je poznata pod imenom "Strelac A", koja je počela da šalje neobične zrake, snažnije nego ikada.

Naučnici još nisu utvrdili zašto crna rupa "šalje" ove odbleske, iako su ih posmatrali u realnom vremenu, navodi Independent.

Oni navode da je šansa da vide takav niz eksplozija koji se šalju kroz galaksiju veoma mala, nakon što su to izračunali koristeći "najopsežniji statistički model ikada objavljen", a svoje zaključke su objavili i naučnom radu.

Istraživači su takođe naveli da je šansa da vide ovakvo zračenje tokom noći 0,3 odsto, a šansa da je vide više od četiri noći je manja od 0,05 procenata.

Takođe su naveli da ovo zračenje može da znači i da je crna rupa postala "aktivnija" ili da je počela da "prikuplja" više različitih "materijala".

Ali, kako navode istraživači, to može i da sugeriše da je dosadašnje poimanje crne rupe pogrešno i da će morati da otkriju način da što bolje razumeju postojanje crne rupe.

Ti odblesci mogu da se dese i kada se zvezda poznata pod imenom SO-2 približi crnoj rupi, što se dogodilo prošle godine.

Međutim, ipak i dalje nisu uspeli da dokuče od čega su nastali ti odblesci i nastavljaju sa posmatranjem crne rupe, kako bi razumeli fizičke procese koji bi mogli da utiču na njenu promenu.

strana 1 od 7 idi na stranu