- Nauka -

Pronađena nova planeta slična Zemlji, verovatno i naseljiva

Nasin satelit TES (Transiting Exoplanet Survey Satellite), koji traga za egzoplanetama uočio je novu planetu udaljenu svega 31 svetlosnu godinu od Zemlje, koja kruži oko obližnje zvezde u sazvežđu Vodena zmija, a ubrzo su otkrili da oko iste zvezde kruže još dva svemirska tela.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Getty/NASA / Handout
Foto: Getty/NASA / Handout

Na jednoj od tih planeta, nazvanoj GJ 357 d, moglo bi biti tekuće vode ako se utvrdi da je stenovita i da ima gustu atmosferu, objavio je naučni časopis Sajens alert.

Smatra se GJ 357 d spada među 45 najbližih do sada otkrivenih egzoplaneta, od ukupno njih 4.025 koji su otkriveni izvan našeg Sunčevog sistema, a nalazi se u takozvanoj "zoni Zlatokose", odnosno zoni u kojoj je temperatura savršena da bi planeta, ako je stenovita, mogla da ima tekuću vodu.

"GJ 357 d nalazi se unutar spoljne ivice nastanjive zone svoje zvezde, gde prima približno istu količinu topline od svoje zvezde kao što to prima Mars sa Sunca", rekla je astronom Dajana Kosakovski, članica tima koji je otkrio planetu, prenosi Indeks.

Prema njenim rečima, ukoliko se utvrdi da planeta ima gustu atmosferu, za šta će biti potrebne dalje studije, na njemu bi moglo biti dovoljno toplo za tekuću vodu na površini.

Inače, masa GJ 357 d je najmanje 6,1 put veća od Zemljine, a planeta napravi krug oko svoje sićušne zvezde svakih 55,7 dana. Do sada su potvrđene samo 24 egzoplanete koje je uočio svemirski teleskop TES, ali naučnici očekuju da će teleskop identifikovati još hiljade takvih kandidata pre završetka svoje misije, a neki od njih bi mogli biti naseljivi, uključujući GJ 357 d.

strana 1 od 7 idi na stranu