- Nauka -

Japanska sonda "Hajabusa 2" sletela na asteroid

Japanska svemirska agencija je saopštila da podaci koje je poslala svemirska sonda "Hajabusa 2" pokazuju da je ona danas uspešno sletela na daleki asteroid i izvela istorijsku misiju prikupljanja uzoraka tla za koje se naučnici nadaju da će doprineti razumevanju porekla Sunčevog sistema.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Getty/ISAS/JAXA via AP
Foto: Getty/ISAS/JAXA via AP

Sonda je u aprilu sebi pripremila mesto za sletanje bacanjem udarne glave. Danas se spustila u taj krater i pokupila uzorke iz unutrašnjosti asteroida. "Hajabusa 2" je prva sonda koja je uspešno sakupila uzorke tla sa asteroida i tako je pretekla misiju koju planira američka NASA.

Japanska agencija za svemirska istraživanja (JAXA) je navela da je potvrđeno da je sonda sletela i potom bezbedno ponovo uzletela. Sonda je spuštanje na asteroid počela juče, a u finalnom koraku je lebdela 30 metara iznad asteroida dok nije pronašla ranije napravljeni krater.

Stigle prve fotografije kratera na asteroidu koje je snimila japanska letelica

Na površini je ostala samo nekoliko sekundi tokom kojih je obavila zadatak. "Sve je prošlo savršeno, čak i bolje, kao da nam je 'Hajabusa' čitala misli", rekao je jedan od učesnika u projektu.

Naredni korak za "Hajabusu" je da se vrati na početnu poziciju iznad asteroida i ispita mesto sletanja odozgo. Asteroid nazvan Rjugu, po podvodnoj zmajevskoj palati iz japanskih narodnih priča, nalazi se na oko 300 miliona kilometara od zemlje. Sonda bi trebalo da krene nazad ka Zemlji krajem sledeće godine i donese skupljene uzorke.

Nauka

"Rekao mi je: 'Prvo kolonizujmo Mesec!'"

Legendarni američki astronaut Baz Oldrin, koji je 1969. godine u misiji Apolo 11, sa kolegama Nilom Armstrongom i Maklom Kolinsom, boravio na Mesecu, nedavno je nagrađen medaljom Stivena Hokinga za životno dostignuće.

Nauka utorak 2.07. 14:10 Komentara: 74

"Akademik Lomonosov" dobio dozvolu za rad

Prva i jedina plutajuća nuklearna elektrana (FNPP) u svetu "Akademik Lomonosov" dobila je desetogodišnju dozvolu za rad do 2029. godine, objavila je kompanija Rosenergoatom, podružnica ruske državne korporacije za atomsku energiju Rosatom.

Nauka petak 28.06. 17:44 Komentara: 1
strana 1 od 7 idi na stranu