2.000 godina stara: Misteriozna ruka pronađena u bunaru FOTO

Arheolozi su pronašli misterioznu drvenu ruku staru 2.000 godina, na dnu drevnog rimskog bunara u Engleskoj, za koju se pretpostavlja da je možda tu bila postavljena kao ponuda bogovima.

Život

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.06.2019.

20:00

Default images

Ruka je otkrivena u parku Vart, u Raundsu, u grofoviji Northemptonšir. Arheolozi su bili iznenađeni time oliko je ruka dobro očuvana, što ukazuje na to da je možda bila od većeg značaja, piše Foks njuz.

Arheološki stručnjak za drvo Majkl Bamfort je u svom izveštaju napisao da je ruka "fino izrezbarena od jedne grane, koja koristi prirodno zakrivljenje kako bi formirala lakat, i vrlo je dobro napravljena, jer na njegovoj površini nisu vidljivi tragovi alata".

Bamfort je takođe primetio da je ruka "relativno vitka i graciozna" i možda je predstavljala ruku sitne odrasle osobe ili adolescenta.

"Zanimljivo je da gornji kraj objekta nema nikakvih tragova povezivanja, ili drugih metoda koje bi se mogle koristiti za pričvršćivanje ruke na veću skulpturu", dodaje se u izjavi. "Zato, čini se verovatnim da je to bio samo taj specifičan deo tela, koji je predstavljen i izdvojen kao neka vrsta votivnog, odnosno zavetnog, dara", kaže Bamfort.

On i njegov tim bili su iznenađeni što je ruka bila u takvom dobrom stanju, ne samo zato što je radioaktivni ugljenik pokazao da potiče iz perioda od 86. do 240. godine naše ere, već i zato što je bunar bio pun vode.

Međutim, unutra je nedostajalo kiseonika, što je možda doprinelo tome da ruka ostane očuvana, piše San.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: