Kako su Zvezdane staze dospele na Crvenu planetu?

Američka svemirska agencija NASA uočila je neobične oblike na površini Marsa, koji neodoljivo podsećaju na logo iz poznate televizijske serije "Zvezdane staze".

Život

Izvor: B92

Subota, 15.06.2019.

15:30

Default images

Iako ti zanimljivi oblici izgledaju kao da su zaista uklesani u površinu Marsa, NASA poručuje da njih nije "utisnula Zvezdana flota", već da je čista slučajnost u pitanju.

Kako prenosi Indipendent, fotografije koje je zabeležila Nasina kamera HiRISE prikazuju prirodni fenomen koji ukazuje na to kako se Mars razvijao tokom svoje istorije.

U dalekoj prošlosti, na Marsu su se nalazile ogromne dine, koje su se kretale njegovom površinom. Dolazilo je i do čestih erupcija, zbog čega se i lava kretala oko dina, ali nije dosezala do njihovog vrha.

Zato su, kada je lava postala čvrsta, dine ličile na svojevrsna ostrva oko kojih su se nalazile gomile peska.

Ceo taj proces je ostavio specifičan površinski reljef na Crvenoj planeti, zbog čega je danas moguće videti razne oblike koji podsećaju na utisnute simbole ili znake.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: