- Nauka -

Ogroman blesak mogao bi da ugrozi život na Zemlji

Na Suncu bi mogla da se dogodi snažna eksplozija, "superblesak", koji bi mogao da poremeti uslove života na Zemlji, upozorili su naučnici.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty/NASA / Handout
Foto: Getty/NASA / Handout

S vremena na vreme, zvezde, poput Sunca, izbacuju veliki koncentrat energije koji može da se vidi kroz celu galaksiju, čak i sa udaljenosti od nekoliko hiljada svetlosnih godina.

Naučnici su verovali da je Zemlja bezbedna, jer se ovakve pojave uglavnom vezuju za mlade i aktivne zvezde. Međutim, nova istraživanja sugerišu da i mnogo zrelije zvezde, poput našeg Sunca mogu da imaju ovakve eksplozije.

Ukoliko bi došlo do ovakvog superbleska, on bi mogao da oštetiti svu elektroniku na planeti. Ovo je zapravo popriličan apokaliptički scenario, jer bez elektornike svaki vid komunikacije će biti zbrisan i nemoguć.

Događaj poput ovog jeste redak, ali ipak može da se dogodi, kako naučnici govore, na svakih hiljadu godina. Ono na šta se apeluje jeste da autoriteti odgovore na ovo upozorenje i da nam pruže neki vid potvrde da će se Zemlja zaštititi od ovakvog scenarija.

"Naša studija je pokazala da su ovakvi fenomeni redak događaj", rekao je Juta Notsu, vodeći autor studije, koja je prezentovana na godišnjem sastanku "Američkog astronomskog društva".

"Ali postoji neka mogućnost da bismo mogli da doživimo takav događaj u narednih 100 godina", dodao je, prenosi Independent.

Notsu i njegov tim su zaključili da "mlade zvezde imaju ovakve bleskove" na svakih nedelju dana.

"Zvezde poput našeg Sunca to rade jednom u hiljadu godina, u proseku", naveli su naučnici.

Naučnici ne mogu sa sigurnošću reći kada će doći do takvog "superbleska" ali će do njega zasigurno doći.

strana 1 od 9 idi na stranu